Om Antibes och Juan Les Pins

Antibes historia

Blason_Antibes.svgAntibes är en mycket gammal stad som grundades av grekerna redan på 300-talet f.Kr. under namnet Antipolis. Antibes har en ålderdomlig stadskärna med ett labyrintiskt nät av gator, gränder och torg. Runt stadskärnan utbreder sig en växande modern bebyggelse. Runt den gamla staden går fästningen Fort Carré byggd under medeltiden. Den imponerande muren byggdes upp på nytt under 1600-talet för att skydda staden och Frankrike mot fientliga styrkor från norr (Nice/Nizza som bekant tillhörde Italien fram till 1870-talet) och Corsika i öster.

För svenskar är Antibes mest känd som semesterort och hemvist åt Evert Taube som under tjugo år, från 1951 till 1971, hade sin skrivarlya på det lilla strandhotellet Petite Réserve. Han vistades här i månadslånga perioder och övergick då från det han är mest känd för, visorna, till att skriva prosa. Ett tiotal prosaböcker emanerar från Taubes tid på Petite Réserve. Hotellet är för närvarande inte i drift.

Det moderna Antibes

Antibes kommun har en folkmängd om ca 75 000 invånare men under de mest hektiska sommarmånaderna tredubblas denna. Antibes är året runt en livlig och välbesökt stad med gott om restauranger, caféer, barer och affärer. I anslutning till själva stadskärnan finns flera riktigt fina badstränder. Inom kommunen ligger också badorten Juan Les Pins där de flesta hotellen finns. Antibes är en av rivierans mest snabbväxande städer som tack vare teknik- coh forskningscentret Sofia-Antipolis. Inom kommunens gränser ryms även halvön Cap d’Antibes som är ett av världens mest exklusiva villaområden. Antibes hamn, Port Vauban, är en av Europas största och världens första hamn för privata lyxjakter. Vid Billionaires Key, piren som ligger längst ut mot Fort Carré, ligger de allra största jakterna, däribland Eclipse som ägs av ryssen Roman Abramovitch som även är ägare till Chelsea FC.

Antibes2